Miopie

Miopia – este o deficiența a vederii, care se manifestă prin bună vedere la aproape, vederea la distanța fiind neclară. În ziua de azi miopia este foarte răspăndită, și afectează atât copiii, cât și adulții. Conform datelor Organizației Internaționale de Ocrotire a Sănătății, 800 milioane de oameni de pe pământ suferă de acest viciu.

Deseori ochiul omului este comparat cu un aparat de fotografiat. Obectivul acestuia în structura ochiului îl reprezintă – corneea și cristalinul: ei permit trecerea și refracția razelor de lumină, care întră în ochi. Rolul peliculei sensibilizate o indeplinește retina: datorită celulilor fotosensibile, pe aceasta se formează imaginea. După aceea ea se transformă în impulsuri nervoase, care prin intermediul nervului optic ajung până la regiunea posterioară a creerului. În cazul, în care corneea și cristalinul refractă razele luminii astfel, încât focarul (punctul de intersecție razelor de lumină) se reflecta pe retină, atunci se creează o imagine clară. Anume din acest motiv persoanele cu vederea sănătoasă pot vedea foarte bine la distanță.  

La miopi fasciculele de lumină sunt focalizate în fața retinei, iar imaginea devine neclară, încetoșată. Acest lucru poate fi cauzat de doi factori: 

- puterea de refracție a corneei și a cristalinului este foarte mare;

- pe măsura creșterii globul ocular se lungește și retina se îndepărtează  de la focar corect amplasat. Lungimea ochiului la maturi este de 23-24 mm, iar la miopi aceasta poate atinge nivel de cel puțin 30 mm. Lungirea globului ocular cu fiecare milimetru contribuie la creșterea miopiei cu 3 dioptrii.  

 Există trei tipuri de miopie: 

- miopie cu grad scăzut – de până la 3 dioptrii;

- miopie cu grad mediu – de la 3 până la 6 dioptrii;

- miopie cu grad ridicat – peste 6 dioptrii. 

 Simptomele miopiei 

De obicei, miopia apare însă în copilărie și evoluiază rapid în vârsta școlară. Copiii se plâng că nu văd bine la distanța. Iar când încearcă să privească obiecte îndepărtate miopii mijesc ochii. 

Miopia cu caracter progresiv – nu este un viciu inofensiv, care poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor, ci o afecțiune însoțită de complicații grave. 

Pentru îmbunătățirea vederii miopii sunt nevoiți să poartă lentile de contact sau ochelari cu dioptrii negative. Deseori la persoane cu miopie apare necesitatea de a schimba lentilele, cauzată de înrăutățirea vederii. Cu toate acestea este cunoscut, că ochelarii nu au capacitatea de stopare a miopiei, ei doar contribuie la corectarea refractării razelor de lumină. În cazul, în care acuitatea vederii se diminuează și oamenii schimbă ochelarii pe cei mai puternici, aceasta înseamnă că miopia este în proces de dezvoltare progresivă. Cauza principală fiind – alungirea permanent crescândă a globului ocular. De miopia progresivă cel mai des suferă copiii în vârsta de la 7 până la 15 ani. 

Alungirea globului ocular provoacă întinderea vaselor interioare a ochiului, afectează vascularizația retiniană, micșorează acuitatea vederii. Uneori, pe alocuri retina se rupe, provocând dezlipirea. Aceasta reprezintă cea mai gravă complicație la miopi, având ca rezultat scăderea considerabilă a vederii până la cecitate.    

 Diagnosticul 

Numai un specialist în domeniu poate stabili gradul miopiei și va alege metoda de tratament potrivită pentru fiecare caz.    

Diagnosticul miopiei constă din următoarele investigații: 

- evaluarea acuității vizuale la distanța fără ochelari, alegerea lentilelor potrivite;

- măsurarea viciilor de refracție a ochilor și gradul de miopie;

- determinarea lungimii ochiului;

- măsurarea grosimii corneei în toate punctele;

- examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia), care permite oftalmologului evaluarea stării retinei, vaselor și a nervului optic pentru fiecare ochi. 

Aceasta reprezintă o diagnosticare generală a pacienților cu miopie, însă tratamentul necesită o abordare individuală fiecărui pacient. Anume din acest motiv medicul poate efectua investigații suplimentare. 

 Tratamentul miopiei

Specialiștii în domeniu deosebesc următoarele metode de tratament a miopiei:

- stoparea creșterii lungimii axiale a ochiului;

- prevenirea unor complicații posibile ale miopiei;

- corectarea refracției a ochiului miop cu posibilă renunțare la ochelari și la lentilele de contact.

 Stoparea creșterii ochiului: intervenția de scleroplastie

 Intervenții de scleroplastie sunt efectuate în cazul, când este necesar de a stopa creșterea ochiului. În decursul acestei intervenției la nivelul segmentului posterior a globului ocular se introduc fașii din materiale biologice, care, asemănătoare unui bandaj, strâng globul ochiular și nu-i permit să se alungească.

Intervenții de scleroplastie pot fi efectuate în regim ambulator, durata lor constituind de la 5 până la 15 minute.

Pentru prevenirea complicațiilor ale miopiei se mai efectuează tratamentul cu laser. Aceasta metodă folosește razele de laser, care au drept scop de a ”suda” retina cu membrana vasculară în zonele de ruptură ale acesteia, prevenind cea mai gravă complicație a miopiei – dezlipirea de retină.

 Corectarea refracției a ochiului miop: chirurgia refractivă.

În cazul, când creșterea lungimii ochiului este stopată și a avut loc prevenirea complicațiilor, pentru persoana miopă apare cea mai importantă întrebare: cum să obții o vedere clară, nedestorsionată de lentilele ochelarilor, și o percepție lumei înconjurătoare în culorile și dimensiunile reale; precum și să scapi de lentile groase, incomode, care restricționează enorm câmpul de vedere.

Această problemă se rezolvă datorită unei noi direcții in oftalmologie – chirurgiei refractive a ochiului. În lume fondatorul acesteia este profesorul S.N.Feodorov, care a elaborat o tehnologie și a implementat cu succes o metodologie de keratotomie radială (KTR), și în Rusia a stat la temelia chirurgiei cu laser excimer.

Există câteva metode de tratare a astigmatismului. La orice grad de astigmatism Dvs. vă va poate fi oferite una sau mai multe metode de corecție: cheratomileza cu lazer (LASIK), cheratomileza cu lazer pe baza datelor aberometriei sau topografiei, precum și cheratectomia fotorefractivă (KFR) – metodele de ultimă generație a chirurgiei refractive cu laser.

Scopul de bază a tuturor intervențiilor chirurgicale refractive este – schimbarea refracției a corneei. Pentru aceste intervenții există un șir de indicații și contrindicații. Luând în considerare toate rezultatele investigaților, medicul oftalmolog vă va propune metoda optimă pentru cazul Dvs.

În funcție de tipul intervenției, operații refractive se efectuiază în ambulatoriu de specialitate sau cu cazare într-o pensiune cu o durată de 1-3 zile.