Glaucom

Ce este glaucomul?

          Glaucomul este o afecţiune oculară cronică în cadrul căreia creşte tensiunea intraoculară (TIO), este afectat nervul optic şi scade vederea pînă la orbire. Orbirea determinată de glaucom poartă un caracter ireversibil, deoarece se atrofiază nervul optic. În acest caz,  restabilirea vederii este imposibilă.

Vă atragem atenţia asupra faptului că persoanele care suferă de diabet zaharat, boală hipertonică şi ateroscleroză, suferă de glaucom mai frecvent. 

În prezent ştiinţa cunoaşte doar o singură cale de prevenire a orbirii cauzată de glaucom: diagnosticarea la timp şi tratamentul realizat corect. Graţie metodelor moderne de tratament majoritatea pacienţilor cu glaucom reuşesc să-şi păstreze vederea şi se bucura de contemplarea mediului înconjurător.

Diagnosticarea

 Din cauza că în majoritatea cauzelor glaucomul nu se manifestă în nici un fel, persoanele cu vîrsta de peste 40 de ani, trebuie să consulte specialist oftalmolog o dată în an, cu măsurarea obligatorie a tensiunii intraoculare. Persoanele care vor fi suspectate de glaucom vor avea nevoie de investigaţii suplimentare.

Numai un specialist poate determina dacă aveţi sau nu glaucom şi ce formă de glaucom este. În cadrul Centrului Oftalmologic „Microchirurgia ochiului” veți  efectua toate investigaţiile necesare, la aparataj modern de  precizie înalta.

 Diagnosticarea glaucomului necesită efectuarea următoarelor investigaţii de bază:

  • măsurarea tensiunii intraoculare (tonometria oculară);  
  • explorarea cîmpului vizual (perimetria);
  • determinarea stării nervului optic și examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia);
  • determinarea stării funcţionale a nervului optic (labilitatea);
  • tonografia

 Rezultatele investigaţiilor enumerate mai sus vor permite medicului specialist să Vă recomande tratamentul necesar  Dumneavoastră.

 

 

 

 Tratamentul

În cazul glaucomului pacienţii necesită un tratament sistematic  de lungă durată şi în mod obligator  supravegherea medicului curant.

      Pentru unii pacienţi va fi de ajuns doar prescrierea unor picături pentru reducerea tensiunii intraoculare, cu scop de a stopa evoluţia ulterioară a glaucomului. În orice caz, picăturile pentru reducerea tensiunii intraoculare constituie prima etapă de tratament al glaucomului, care se prescrie tuturor bolnavilor după stabilirea diagnosticului. Există cîteva grupe de preparate medicamentoase sub formă de picături, care contribuie la reducerea tensiunii intraoculare. Dacă nu se obţine efectul scontat de la utilizarea unui preparat, se prescrie o combinaţie de preparate.

 Efectuarea intervenţiei chirurgicale este indicată în cazul dacă tratamentul medicamentos nu reuşeşte să reducă tensiunea intraoculară pînă la valorile normale sau nu contribuie la stoparea progresiei glaucomului. Există un şir variat de intervenţii antiglaucom.

 Specialiştii CITŞ „Microchirurgia ochiului” au elaborat şi aplică cu succes în practică noi metode calitative de tratament al glaucomului – metode eficiente, sigure şi mai puţin traumatizante. La aceste metode se referă operaţiile laser şi intervenţiile chirurgicale.

 În primul caz energia laserului, penetrînd liber în ochi şi acţionînd asupra sistemului de drenaj al ochiului, contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei lichidului întraocular. Tratamentul cu laser a glaucomului nu este dureros, de scurtă durată şi se efectuează ambulator. Avantajul acestui tratament consistă în faptul că globul ocular nu este supus unei intervenţii chirurgicale. 

Tratamentul cu LASER nu e efectiv în toate cazurile de glaucom. Un asemenea tratament poate fi eficient doar în stadiile incipiente ale bolii. Pentru majoritatea covîrşitoare a pacienţilor care suferă de această boală, cea mai eficientă metodă de tratament, este intervenţia chirurgicală.

Intervenţia chirurgicală de creare a unui nou itinerar de circulaţie a lichidului la nivel ocular, efectuată cît mai precoce, va asigura păstrarea vederii la bolnavii cu glaucom. Această intervenţie principial nouă, elaborată în cadrul CITŞ „Microchirurgia ochiului” a fost numită „sclerectomie profundă nepenetrantă” (SPN). Avantajul major al acestui tip de intervenţie o constituie realizarea ei fără deschiderea globului ocular, fapt ce exclude posibilitatea pătrunderii unei infecţii şi reduce considerabil riscul apariţiei complicaţiilor în timpul intervenţiei chirurgicale.                   

Efectuarea intervenţiei de sclerectomie profundă nepenetrantă are loc sub anestezie locală. Intervenţia se efectuează cu utilizarea celor mai noi echipamente chirurgicale. Pentru efectuarea acestei intervenţii se utilizează instrumentre microchirurgicale speciale, cu lame din diamant, sapfir şi alte materiale de calitate înaltă. Durata medie a intervenţiei chirurgicale – 20-30 de minute.