Chirurgia cataractei

...

Achiziția de înaltă tehnologie.

Centru ”Microchirurgia ochiului”a procurat doi microscopuri HS-Ri NEO

Intervenții chirurgicale in cazul cataractei

 Încă 10 ani în urmă termenul de chirurgia miniminvaziva în Moldova a fost folosit pentru operații endoscopice la nivelul organelor abdominale sau la torace. Actualmente situația s-a schimbat radical, iar suprafața intervenției chirurgicale poate avea dimensiuni de numai câțiva milimetri pătrați pe organele vitale, cum ar fi creerul sau ochii.

Oftalmologia reprezintă una dintre cele mai inovatoare ramuri ale medicinei. Importanța vederii și capacitatea de a vedea bine lumea înconjurătoare e greu de supraestimat. Ca urmare, tratamentul corect și promt rămâne o condiție obligatorie, iar o mică eroare a medicului poate avea consecințe grave. Din acest motiv în oftalmologie sunt aplicate cele mai recente invenții și cercetări.

Pe parcursul ultimului deceniu, semnificativ s-a schimbat metodologia de efectuare a operației de cataracta. Cu apariția aparatului special, numit facoemulsificator cu ultrasunete și lentilelor intraoculare moi a evaluat așa numită chirurgia inciziilor mici, și în același timp ei s-au micșorat de la 10-14 milimetri până la incizii de 2 milimetri.

Pentru efectuarea acestor operații extrem delicate chirurgii au nevoie de echipament special, în primul rând, de microscopuri. Două astfel de aparate de înaltă precizie HS-Ri NEO a producătorului german HAAG-STREIT SURGICAL nu demult au fost procurate de Clinica ”Microchirurgia Ochiului”din Chișinău. Ei sunt considerați drept microscopuri de clasa superioară cu cele mai bune caracteristici optico-tehnici din cele existente la momentul actual.

Chirurgia cataractei”Demult am optat la astfel de echipament, chiar de la fondarea Clinicii în anii 90, - spune Directorul Centrului ”Microchirurgia Ochilui” Ghenadii Tanurcov, - Este un vis irealizabil pentru mai multe țări, chiar și pentru cei, ce sunt economic mai dezvoltați în comparație cu Republica Moldova”.

După părerea medicilor Clinicii, optica perfect reglată și iluminare LED permit de a vedea nu numai cele mai mici detalii și zonele afectate a ochiului, ci și țesături absolut transparente, cum ar fi capsula anterioară a cristalinului, păstrarea integrității căreia este una dintre cele mai importante sarcini pentru chirurgia cataractei. În afară de optica performantă, microscopuri HS-Ri NEO dispun și de un trepied perfect echilibrat. În complex acești doi factori asigură comoditatea și precizie înaltă în activitatea chirurgicală, precum și siguranță maximă pentru pacient. După părerea specialiștilor Centrului ”Microchirurgia ochilui”, intervenția chirurgicală are un rezultat extraordinar. În plus, un dispozitiv este dotat cu un microscop incorporat pentru asistent, ceea ce permite, după necesitate, să lucreze doi medici chirurgi concomitent.

Modul video de înaltă rezoluție ai microscopurilor HS-Ri NEO, care nu numai transmite imaginea la ecran, dar și înscrie toate acțiunile medicului, permite controlul facil a întregului proces de intervenție chirurgicală de către asistenți. Înregistrarea video se păstrează în arhiva Clinicii și poate fi folosită în calitate de ghid metodologic pentru medicii începători în domeniu.